/Lublin Voivodeship/Sklep spożywczy

Wędzarnia "Siwy dym"

Górna 20, 22-640 Rachanie, Polska

Wędzarnia "Siwy dym"
Sklep spożywczy
4.8
8 komentarze
Wskazówki dotyczące kierunku
GHQ8+R7 Rachanie, Polska
+48 726 606 150
wedzarniasiwydym.eu
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
Share
Napisz recenzję
-Krzysztof -Ch.
-Krzysztof -Ch.2 lata temu
Zdecydowanie polecam, kupiłem kilka pozycji „na spróbowanie” i wszystkie okazały się naprawdę smaczne, szczególnie kaszanka której nigdy nie byłem wielkim smakoszem w tym przypadku żałowałem ze nie kupilem więcej, na pewno będziemy wracać 👍🏻
Krystian P
Krystian P2 lata temu
Szanowny Panie Mariuszu Mazurek, dziękuję za wyrażenie swojej opinii, jednak nie sposób się z nią zgodzić, dlatego kilka sprostowań dotyczących zarzutów, które Pan przytoczył:
- Oczywiście że "Wędzimy, a nie Malujemy" i tego się trzymamy od początku! Chciałbym potwierdzić te słowa załączonymi zdjęciami naszych wędzarek, palenisk oraz najprawdziwszego ognia, który powstaje z okorowanego drzewa olchy oraz czereśni (pochodzą z lokalnych lasów). Jeżeli chodzi o kiełbasy to mamy je następujące:
tylko wędzone (pieczone) tj. k. jałowcowa i k. szlachecka,
wędzone i parzone tj. k. rachańska, k. wiejska, k. szefa oraz k. grillowa oraz tylko parzone którą jest kiełbasa biała.
Kiełbasa wiejska jest więc kiełbasą WĘDZONĄ i parzoną (na zdjęciu z kiełbasami pierwsza od spodu). Kiełbasa nie ma prawa być surowa ponieważ podlega ścisłemu monitorowaniu temperatury wewnątrz produktu podczas procesu zarówno wędzenia jak i parzenia i do póki nie uzyska odpowiedniej temperatury wewnątrz nie można zakończyć tychże procesów.
Ponadto kiełbasa nie podlega procesowi pasteryzacji a procesowi pakowania próżniowego którego celem jest odessanie powietrza z wnętrza opakowania i przechowywanie w niskim ciśnieniu, co wpływa na lepsze i dłuższe przechowywanie danego produktu. Pragnę nadmienić, iż w naszej Wędzarni zasadą nie jest pakowanie hermetyczne naszych wędzonek. W przypadku białej kiełbasy chodzi głównie o to żeby nie wysychała zbyt szybko ponieważ wpływa to głównie na jej wygląd. Panie Mariuszu.... kiełbasa biała nie może zostać zapakowana od razu po wyciągnięciu z wody ponieważ jest wtedy zbyt gorąca i NIGDY nie można tego w taki sposób robić. Najpierw jest wychładzana a później pakowana.
Krótki termin przydatności naszych produktów jest spowodowany tym, iż nie dodajemy do naszych wyrobów dodatkowych sztucznych konserwantów oraz innych pierwiastków chemicznych w celu przedłużenia ważności produktu i powinien być raczej traktowany jako atut a nie minus. Jedynymi rzeczami które robimy aby przedłużyć trwałość naszych produktów jest: PEKLOWANIE-WĘDZENIE-SUSZENIE-PARZENIE-PAKOWANIE .

Rozumiem, że Pana spostrzeżenia wynikają z pewnej niewiedzy dotyczącej produkcji tradycyjnych wędlin i wędzonek i mam nadzieję że moje wyjaśnienia przedstawiają szerszy obraz tych spraw. Mam nadzieję że będziemy mogli Pana jeszcze u nas gościć i mimo wszystko przekona się Pan do jakości naszych produktów. Pozdrawiam i serdecznie Pana do nas ponownie zapraszam!
Krystian Podoba
Darek171
Darek1712 lata temu
Wedliny naprawdę domowe, i wiem co mówię bo sam wędzę ale od kiedy powstała ta wedzarnia, coraz częściej zdarza mi się kupować gotowe wyroby i skupić się jedynie na konsumpcji! Jak i u mnie, żadnych konserwantów. Polecam wszystkim i co ważne, nie jest drogo bo ceny są porównywalne z normalnymi sklepami gdzie szynka, która została zrobiona z 1 kg mięsa zamiast ważyć po obróbce 80 dkg waży 1,5 kg! Fenomen na skalę światową.
Łukasz Filipiak
Łukasz Filipiak2 lata temu
Kupiłem pasztet i kiełbasę w słoiku na targach w Łodzi.. Pasztet zakwitł w szafie.. aż kipial.. ochydny smród, wali do tej pory padliną.. Resztę produktów żona wywaliła, by sie nie potruć. Masakra...
Mariusz Mazurek
Mariusz Mazurek2 lata temu
Jestem mocno zawiedziony, nie jest to żadna produkcja wiejska (chybże z nazwy miejscowości). Opis "wędzimy a nie malujemy" jest niezgodny ze stanem faktycznym w przypadku kiełbasy wiejskiej, która jest parzona (!), a nie wędzona! Do tego była surowa w środku, wygląd jak kiełbasy białej - koło dymu to nawet nie leżała! Pasteryzowana w foli jeszcze na mokro zaraz po wyciągnięciu z wody. Bardzo krótki okres do spożycia! Nie polecam!
Fanka
Fanka2 lata temu
Wędliny wyborne, bardzo smaczne, swojski smak, prosto z wędzarni, bez konserwantòw, naturalny wyròb. Szczegòlnie polecam kiełbaski w słoiku oraz kiełbasę jałowcowa.
Marcin Stanibuła
Marcin Stanibuła2 lata temu
Bardzo dobrej jakości wędliny! Zawsze świeże i w przystępnej cenie. Polecam każdemu kto szuka dobrej jakości wędlin bez tony konserwantów. Polecam Kiełbasę Jałowcową!
Marek Szczepanski
Marek Szczepanski2 lata temu
Polecam, bardzo smaczne, tradycyjne wędliny. 👍
Zalecane lokalizacje