/Silesian Voivodeship/Nadleśnictwo

Nadleśnictwo Koszęcin

Sobieskiego 1, 42-286 Koszęcin, Polska

Nadleśnictwo Koszęcin
Nadleśnictwo
4.6
8 komentarze
Wskazówki dotyczące kierunku
JRMR+PH Koszęcin, Polska
+48 34 352 45 25
koszecin.katowice.lasy.gov.pl
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
Share
poniedziałek: 7–15
Wtorek: 7–15
Środa: 7–15
Czwartek: 7–15
Piątek: 7–15
Sobota: Zamknięty
Niedziela: Zamknięty
Napisz recenzję
Spirydion Oxymoron
Spirydion Oxymoron2 lata temu
Nie będę pisał o nadleśnictwie jako instytucji, ani o nadleśnictwie jako o pięknym budynku, bo to już tu napisano. Przy okazji jedynie wspomnę, że Lasy Państwowe w moim rankingu instytucji zaufania publicznego mieszczą się w ścisłej czołówce. Jest to ze wszech miar organizacja pożytku publicznego. I o takim pożytku kilka zdań tu skreślę.
Miałem w tym roku przyjemność gościć na X Pikniku Leśno-Łowieckim „Cietrzewisko”, którego organizatorem było nadleśnictwo Koszęcin. W przebogatym programie tej dwudniowej imprezy mogliśmy oglądać międzynarodowe zawody drwali, podziwiać ekspozycje aborystyczne, pokazy ras psów myśliwskich, wysłuchać koncertu zespołu pieśni i tańca „Śląsk, no i wziąć udział w degustacji produktów, którymi obdarza nas las. Mam na myśli przede wszystkim kuchnię myśliwską, z przepysznym gulaszem jelenim oraz arcydziełem kulinarnym, jakim okazała się pieczeń z dzika. Choć trochę już w życiu próbowałem i z niejednego garnka się jadło, to tak podanej dziczyzny nie pamiętam kiedy kosztowałem. Urzekło mnie połączenie delikatności mięsa z jego wyrazistym smakiem, ale nie narzucającym się. Było wiadomo, że jest to zupełnie inne mięso niż te, które jemy na co dzień – mięso z hodowli, bowiem miało smak naturalny, jakbym przeniósł się pół wieku wstecz, do czasów, kiedy nie umiano jeszcze fałszować smaku mięs. Zachęcam wszystkich do próbowania i kosztowania dań z dziczyzny, a także przetworów i wędlin, kiedy to tylko możliwe. Nie ma dzisiaj chyba zdrowszego mięsa niż to pozyskane ze zwierząt żyjących dziko i odżywiających się najzdrowiej jak to tylko jest możliwe. Mam nadzieję, że ogarniające świat szaleństwa oszczędzą myślistwo, na co już są czynione zakusy, bo stracimy jedno z ostatnich źródeł zdrowej żywności, którego nie zastąpi żaden kotlet z soi, a nawet pieczeń z jarmużu.
Szymon Matejczyk
Szymon Matejczyk2 lata temu
Polecam piękny odrestaurowany budynek widać dbałość właściciela na każdym kroku...polecam zwiedzanie
Ireneusz Franciszczok
Ireneusz Franciszczok2 lata temu
Latna placuwka morzna spotkac pn Czeszlawa Tyrola
Adek Lit
Adek Lit2 lata temu
Ładnie odrestaurowane po tym co było kiedyś.
Zkm2o3
Zkm2o32 lata temu
Ane
Ane2 lata temu
Norbert Górniak
Norbert Górniak2 lata temu
Tomasz Duda
Tomasz Duda2 lata temu
Zalecane lokalizacje