Nadleśnictwo Koszęcin
Sobieskiego 1, 42-286 Koszęcin, Polska
4.6
8 komentarze
JRMR+PH Koszęcin, Polska
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
poniedziałek: 7–15
Wtorek: 7–15
Środa: 7–15
Czwartek: 7–15
Piątek: 7–15
Sobota: Zamknięty
Niedziela: Zamknięty
Wtorek: 7–15
Środa: 7–15
Czwartek: 7–15
Piątek: 7–15
Sobota: Zamknięty
Niedziela: Zamknięty
Miałem w tym roku przyjemność gościć na X Pikniku Leśno-Łowieckim „Cietrzewisko”, którego organizatorem było nadleśnictwo Koszęcin. W przebogatym programie tej dwudniowej imprezy mogliśmy oglądać międzynarodowe zawody drwali, podziwiać ekspozycje aborystyczne, pokazy ras psów myśliwskich, wysłuchać koncertu zespołu pieśni i tańca „Śląsk, no i wziąć udział w degustacji produktów, którymi obdarza nas las. Mam na myśli przede wszystkim kuchnię myśliwską, z przepysznym gulaszem jelenim oraz arcydziełem kulinarnym, jakim okazała się pieczeń z dzika. Choć trochę już w życiu próbowałem i z niejednego garnka się jadło, to tak podanej dziczyzny nie pamiętam kiedy kosztowałem. Urzekło mnie połączenie delikatności mięsa z jego wyrazistym smakiem, ale nie narzucającym się. Było wiadomo, że jest to zupełnie inne mięso niż te, które jemy na co dzień – mięso z hodowli, bowiem miało smak naturalny, jakbym przeniósł się pół wieku wstecz, do czasów, kiedy nie umiano jeszcze fałszować smaku mięs. Zachęcam wszystkich do próbowania i kosztowania dań z dziczyzny, a także przetworów i wędlin, kiedy to tylko możliwe. Nie ma dzisiaj chyba zdrowszego mięsa niż to pozyskane ze zwierząt żyjących dziko i odżywiających się najzdrowiej jak to tylko jest możliwe. Mam nadzieję, że ogarniające świat szaleństwa oszczędzą myślistwo, na co już są czynione zakusy, bo stracimy jedno z ostatnich źródeł zdrowej żywności, którego nie zastąpi żaden kotlet z soi, a nawet pieczeń z jarmużu.