Hetmańska Restaurant & Pub
Rynek 1, 46-220 Byczyna, Polska
4.6
8 komentarze
4677+JM Byczyna, Polska
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
poniedziałek: 13–23
Wtorek: 12–23
Środa: 13–23
Czwartek: 13–23
Niedziela: 13–23
Wtorek: 12–23
Środa: 13–23
Czwartek: 13–23
Niedziela: 13–23
Aby dopiąć zamówienie, sałatce towarzyszyła rozgrzewająca herbatka z laską cynamonu, z miodem i cytryną, słodziuuutka, no ale cóż chyba tam o to chodzi. Szczerze mówiąc, wówczas w ogóle mi to nie przeszkadzało 😁.
Jak najbardziej polecam i z chęcią wrócę w towarzystwie po kolejną dawkę endorfin 😉!
Edit: makarony palce lizać 😉.
Mając na uwadze przyjazd do Byczyny, postanowiłem rozważyć rezerwację stolika w restauracji. Mile zaskoczyła mnie szybka odpowiedź ze strony Państwa Feldman również w kwestii parkingu, ponieważ w ciągu dnia odbywał się akurat miejski targ, ale spokojnie można zaparkować auto w okolicy sąsiednich zabytków czy na stosunkowo dużym parkingu wokół murów okalających miasto.
Co do samej restauracji - przytulne, kameralne miejsce zlokalizowane w piwnicach zabytkowego ratusza ze sklepieniami kolebkowymi. Na uwagę zasługują stare fotografie pokazujące jak wcześniej wyglądała Byczyna i poszczególne obiekty architektoniczne w mieście oraz różne "zakamarki" samej restauracji. Dla osób podróżujących z dziećmi na pewno na plus mała strefa dla najmłodszych z dostępem do kredek, etc.
Dla "piwoszy" sala ozdobiona zabytkowymi szyldami + dostęp do "gry zespołowej".
Rezerwacja stolika nie była właściwie konieczna z racji godziny (ok. 13.30), jednak wewnątrz ruch był całkiem duży jak na miasto liczące nieco ponad 3000 mieszkańców. Poza tym część stolików miała jednak założoną rezerwację od godzin późnopopołudniowych.
Jedzenie! Zdecydowanie miejsce godne polecenia! Karta, w której każdy znajdzie dla siebie odpowiedni danie.
Na początek na nasz stół trafił krem ziemniaczany z chipsem, oliwą szczypiorkową i czosnkową grzanką. Zbalansowane smaki i lekka pikantność jedynie rozpaliła apetyt.
Danie główne to faszerowane zapiekane ziemniaki z pieczarką, boczkiem, cebulą i mozzarellą. Porcja bardzo syta no i oczywiście pyszna. Nie obyło się też bez piersi kurczaka z pesto, ryżem i warzywami na ciepło.
Całość dań estetycznie podana przez bardzo miły, młody zespół z panią Sandrą na czele.
Po krótkim, kolejnym już spacerze po Byczynie, postanowiliśmy wrócić raz jeszcze na dwa rodzaje deseru lodowego.
Z czystym sumieniem polecamy lokal (również restauracja Grodzka mieszcząca się na obrzeżach Byczyny w hotelu Państwa Feldman zasługuje na odwiedziny).
Sałatka tak pyszna, jak wygląda.