/Pomeranian Voivodeship/Restauracja

Restauracja Grand Cru

Rycerska 11-12, 80-882 Gdańsk, Polska

Restauracja Grand Cru
Restauracja
4.5
8 komentarze
Wskazówki dotyczące kierunku
9M36+Q2 Gdańsk, Polska
+48 58 772 73 00
qhotels.pl
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
Share
poniedziałek: 7–11
Wtorek: 7–11
Środa: 7–11
Czwartek: 7–11
Piątek: 7–11
Sobota: 7–11
Niedziela: 7–11
Napisz recenzję
Aleksandra Herdzik
Aleksandra Herdzik2 lata temu
W restauracji Grand Cru wraz z moim (już) mężem organizowaliśmy naszą kolację weselną (na 41 os.). Trafiłam tutaj z polecenia. Wszelkie szczegóły ustalałam z Panem Andrzejem, menadżerem restauracji. Jesteśmy bardzo zadowoleni z całokształtu tego dnia. Nasi goście bardzo chwalili jedzenie, a zwłaszcza pięknie podane i ciekawe przystawki na szwedzkim stole, a także pomysł z drink barem. Pan Andrzej wykazał się zaangażowaniem, miał głowę otwartą na pomysły i cierpliwie odpowiadał na każde moje pytanie (nawet te głupie) :). Menu weselne tworzyliśmy wspólnie, część ciekawych przystawek zaproponował Pan Andrzej. Kontakt z Panem Andrzejem był super, nie miałam uczucia pozostania "bez opieki" , od początku do końca wiedziałam, że mogę na Pana Andrzeja liczyć. Pan Andrzej i jego zastępca wspolpracowali z zatrudnionymi przeze mnie florystkami bez żadnego problemu. Restauracja zorganizowała dla nas oprócz pysznej kilkudaniowej kolacji również chleb oraz toast na rozpoczęcie wesela. Ciasta również były smaczne. Podczas kolacji weselnej towarzyszył nam Pan Andrzej oraz jego zastępca. Obsługa kelnerska była bardzo uprzejma. Zastępca menadżera restauracji był zaangażowany w imprezę i był z nami do samego końca, ciągle służąc pomocą. Podczas imprezy wystąpiły problemy z nagłośnieniem, lecz udalo się je naprawić (m.in. z powodu dużego zaangażowania zastępcy). Po imprezie wszystkie nasze pamiątki, dekoracje i reszta jedzenia zostały zapakowane i mieliśmy możliwość rozdysponować to między naszych gości, dzięki temu jedzenie się nie zmarnowało. Oprocz znakomitego i pieknie podanego jedzenia goscie chwalili wystroj sali - cegła, drewno, metal i ciepłe swiatlo tworzą nastrojowy jesienny klimat. Dodam, że bardzo bylo nam milo z powodu niespodzianki jaką zastaliśmy w pokoju w dniu ślubu. Śniadania są tak różnorodne i ciekawe, że aż było mi przykro, że nie mam dwóch żołądków żeby wszystkiego spróbować. Naprawdę, jeżeli myślicie nad jakimkolwiek przyjęciem w gronie najbliższych, restauracja jak i Hotel Grand Cru są świetnym pomysłem. Nastrojowo, przytulnie, elegancko, z dobrym jedzeniem i miłą zaangażowaną obsługą. Dziękuję jeszcze raz całej załodze Grand Cru za sprawienie, że dzień naszego ślubu był jeszcze lepszy. Pozdrawiam i do zobaczenia!
Smakosze info (smakosze.info)
Smakosze info (smakosze.info)2 lata temu
Nieco na uboczu głównych ulic i uliczek Głównego Miasta w Gdańsku znajduje się ceglany budynek, w którym znajduje się Q Hotel Grand Cru.W podziemiach tego hotelu znajduje się spora restauracja o tej samej nazwie, która jest połączona z winiarnią. Wystrój lokalu nawiązuje do historii tego miejsca. W XIX w. w budynku hotelu znajdował się magazyn wina, a wcześniej w tym miejscu znajdował się zamek krzyżacki. Nawiązaniem do historii miejsca są ceglane ściany oraz liczne witryny z winami.

Klimat lokalu określiłbym jako elegancki, a zarazem bardzo przytulny. Jednak stoły przykryte sterylnie białymi obrusami na których znajduje się pełna zastawa przygotowana dla gości może zniechęcać gości, którzy będąc na spacerze podczas turystycznej wizyty w mieście zechcą wstąpić tu by zjeść szybki lunch lub obiad. T-shirt i sandały niekoniecznie pasują do tego miejsca.

Menu ma postać dużej, lakierowanej karty złożonej na pół. Prosta szata graficzna sprawia, że jest bardzo czytelne. Do karty dołączona jest wkładka z daniami podawanymi sezonowo. Spośród przystawek (cena: 18-36 zł) można wybrać, m.in.: okonia w potrawce z młodych kurek, roladkę ze śledzia oraz wątróbki kacze. Propozycja zup (18-25 zł), to zupa rakowa, zupa rybna oraz zielona zupa ziołowa. W charakterze dań głównych (cena: 24-82 zł) szef kuchni m.in. poleca makaron z gorgonzolą, sałatkę z błękitnym serem, filety kacze oraz sandacza. Obsługa dbała bardzo dyskretnie o nasz komfort podczas kolacji. Kelnerzy przez cały czas byli do naszej dyspozycji. Potrafili zarekomendować danie oraz o nim opowiedzieć.

Zamówione dania, to przystawki pod postacią okonia na potrawce z kurek i roladki ze śledzia, zupa ziołowa i zupa rakowa, polędwiczki z sarny z jeżynami i dorsz bałtycki na placuszkach ziemniaczanych oraz desery. Czas oczekiwania na zamówione dania skróciło czekadełko pod postacią kawałeczków sandacza. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 20 minut.

Przystawki były obłędne w smaku. Płat jędrnego śledzia matiasa został podany z marynowanymi piklami, marynowanym w majeranku jabłkiem i orzechami włoskimi. Fantastyczne połączenie smaków. Druga z przystawek to kilka smażonych filetów z okonia podanych na potrawce ze świeżych kurek oraz zielonego groszku. Mięso ryby było bardzo delikatne i smaczne, a przy tym doskonale komponowało się z delikatnym smakiem grzybów.

Zupy były kolejnymi małymi działami kulinarnymi. Pierwsza z nich, to kremowa zupa ziołowa podana z domowymi zacierkami, o mocno intensywnym aromacie i smaku. Druga z nich, to kremowa zupa z szyjek rakowych o lekko słodkawym smaku, podana z ptysiami.

Pierwsze z dań głównych, to średniej wielkości kawałek smażonego dorsza podany na plackach ziemniaczanych podany z sosem musztardowym i kalafiorem romanesco. Ryba była świeża, a nie mrożona, dzięki czemu mocno soczysta, krucha i delikatna. Doprawiona delikatnie tylko do smaku była wybitna. Świeżo usmażone placki ziemniaczane były bardzo chrupiące i smaczne. Ciekawym dodatkiem do dania był włoski kalafior romanesco, nie tylko ze względu na swój zielony kolor, ale również łagodnie kremowy i lekko orzechowy smak.

Drugie z dań, to dwa kawałki doskonale soczystej i kruchej polędwicy z sarny. której smak został wzmocniony wędzonym boczkiem oraz jałowcem. Delikatny smak mięsa został przełamany lekko cierpkim sosem jeżynowym.

Desery były ukoronowaniem doskonałej w smaku kolacji. Pierwszy z nich, to delikatna i lekka pianka malinowa podana z owocami sezonowymi. Drugi to sernik na palonym spodzie podany ze słonym karmelem oraz owocami.

Wizyta w Grand Cru była wyjątkowo udana. Ogólnie nie mamy przekonania do restauracji hotelowych, ponieważ wysokie ceny dań nie idą zazwyczaj w parze z równie wysoką ich jakością. W przypadku tej restauracji zostaliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni. Krótka karta gwarantuje świeżość produktów, a kreatywność szefa kuchni niesamowite doznania smakowe. Miła atmosfera w lokalu oraz bardzo profesjonalna obsługa były dopełnieniem pozytywnych doznań. Zdecydowanie polecamy!

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+napój): 285 zł
Sightseeing City Tour Gdansk
Sightseeing City Tour Gdansk2 lata temu
Dobra hotelowa restauracja, warto !
Tomasz Łączyński
Tomasz Łączyński2 lata temu
Bardzo dobre gatunkowo jedzenie
Radosław Karaś
Radosław Karaś2 lata temu
Klimatyczny wystrój wnętrza
Nam-Hai Hoang
Nam-Hai Hoang2 lata temu
(Przetłumaczone przez Google) Niesamowite jedzenie z super obsługą! Cena jest nie do pobicia

(Wersja oryginalna)
Incredible food with super service! Price is unbeatable
Ula Gulieva
Ula Gulieva2 lata temu
(Przetłumaczone przez Google) Doskonałe śniadanie. Różnorodność potraw była bardzo dobra.

(Wersja oryginalna)
Perfect breakfast. Variety of foods was very good.
Sara wiktorsson
Sara wiktorsson2 lata temu
(Przetłumaczone przez Google) Kaczka była niewiarygodnie dobra, ale burger z kurczaka można znaleźć lepiej, ale przytulna atmosfera to wszystko

(Wersja oryginalna)
Ankan var otroligt god men kycklingburgaren kan man hitta bättre men de mysiga stämningen gjorde upp för det hela
Zalecane lokalizacje