Restauracja Grand Cru
Rycerska 11-12, 80-882 Gdańsk, Polska
4.5
8 komentarze
9M36+Q2 Gdańsk, Polska
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
poniedziałek: 7–11
Wtorek: 7–11
Środa: 7–11
Czwartek: 7–11
Piątek: 7–11
Sobota: 7–11
Niedziela: 7–11
Wtorek: 7–11
Środa: 7–11
Czwartek: 7–11
Piątek: 7–11
Sobota: 7–11
Niedziela: 7–11
Klimat lokalu określiłbym jako elegancki, a zarazem bardzo przytulny. Jednak stoły przykryte sterylnie białymi obrusami na których znajduje się pełna zastawa przygotowana dla gości może zniechęcać gości, którzy będąc na spacerze podczas turystycznej wizyty w mieście zechcą wstąpić tu by zjeść szybki lunch lub obiad. T-shirt i sandały niekoniecznie pasują do tego miejsca.
Menu ma postać dużej, lakierowanej karty złożonej na pół. Prosta szata graficzna sprawia, że jest bardzo czytelne. Do karty dołączona jest wkładka z daniami podawanymi sezonowo. Spośród przystawek (cena: 18-36 zł) można wybrać, m.in.: okonia w potrawce z młodych kurek, roladkę ze śledzia oraz wątróbki kacze. Propozycja zup (18-25 zł), to zupa rakowa, zupa rybna oraz zielona zupa ziołowa. W charakterze dań głównych (cena: 24-82 zł) szef kuchni m.in. poleca makaron z gorgonzolą, sałatkę z błękitnym serem, filety kacze oraz sandacza. Obsługa dbała bardzo dyskretnie o nasz komfort podczas kolacji. Kelnerzy przez cały czas byli do naszej dyspozycji. Potrafili zarekomendować danie oraz o nim opowiedzieć.
Zamówione dania, to przystawki pod postacią okonia na potrawce z kurek i roladki ze śledzia, zupa ziołowa i zupa rakowa, polędwiczki z sarny z jeżynami i dorsz bałtycki na placuszkach ziemniaczanych oraz desery. Czas oczekiwania na zamówione dania skróciło czekadełko pod postacią kawałeczków sandacza. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 20 minut.
Przystawki były obłędne w smaku. Płat jędrnego śledzia matiasa został podany z marynowanymi piklami, marynowanym w majeranku jabłkiem i orzechami włoskimi. Fantastyczne połączenie smaków. Druga z przystawek to kilka smażonych filetów z okonia podanych na potrawce ze świeżych kurek oraz zielonego groszku. Mięso ryby było bardzo delikatne i smaczne, a przy tym doskonale komponowało się z delikatnym smakiem grzybów.
Zupy były kolejnymi małymi działami kulinarnymi. Pierwsza z nich, to kremowa zupa ziołowa podana z domowymi zacierkami, o mocno intensywnym aromacie i smaku. Druga z nich, to kremowa zupa z szyjek rakowych o lekko słodkawym smaku, podana z ptysiami.
Pierwsze z dań głównych, to średniej wielkości kawałek smażonego dorsza podany na plackach ziemniaczanych podany z sosem musztardowym i kalafiorem romanesco. Ryba była świeża, a nie mrożona, dzięki czemu mocno soczysta, krucha i delikatna. Doprawiona delikatnie tylko do smaku była wybitna. Świeżo usmażone placki ziemniaczane były bardzo chrupiące i smaczne. Ciekawym dodatkiem do dania był włoski kalafior romanesco, nie tylko ze względu na swój zielony kolor, ale również łagodnie kremowy i lekko orzechowy smak.
Drugie z dań, to dwa kawałki doskonale soczystej i kruchej polędwicy z sarny. której smak został wzmocniony wędzonym boczkiem oraz jałowcem. Delikatny smak mięsa został przełamany lekko cierpkim sosem jeżynowym.
Desery były ukoronowaniem doskonałej w smaku kolacji. Pierwszy z nich, to delikatna i lekka pianka malinowa podana z owocami sezonowymi. Drugi to sernik na palonym spodzie podany ze słonym karmelem oraz owocami.
Wizyta w Grand Cru była wyjątkowo udana. Ogólnie nie mamy przekonania do restauracji hotelowych, ponieważ wysokie ceny dań nie idą zazwyczaj w parze z równie wysoką ich jakością. W przypadku tej restauracji zostaliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni. Krótka karta gwarantuje świeżość produktów, a kreatywność szefa kuchni niesamowite doznania smakowe. Miła atmosfera w lokalu oraz bardzo profesjonalna obsługa były dopełnieniem pozytywnych doznań. Zdecydowanie polecamy!
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+napój): 285 zł
(Wersja oryginalna)
Incredible food with super service! Price is unbeatable
(Wersja oryginalna)
Perfect breakfast. Variety of foods was very good.
(Wersja oryginalna)
Ankan var otroligt god men kycklingburgaren kan man hitta bättre men de mysiga stämningen gjorde upp för det hela