/Silesian Voivodeship/Restauracja

Chata Polaka

Kozielska 297, 44-164 Gliwice, Polska

Chata Polaka
Restauracja
4.5
8 komentarze
Wskazówki dotyczące kierunku
8H8R+M3 Gliwice, Polska
chatapolaka.pl
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
Share
poniedziałek: 10–22
Wtorek: 10–22
Środa: 10–22
Czwartek: 10–22
Piątek: 10–22
Sobota: 10–22
Niedziela: 10–22
Napisz recenzję
Piotr Napora
Piotr Napora2 lata temu
Smaczne jedzenie, wystrój w stylu góralskim, czysto (również w toaletach), bardzo miła i kompetentna obsługa. Polecono mi placek po zbójnicku - był pyszny; placuszki złociste (nie były przypalone, jak często się zdarza w innych knajpach) i lekko pikantny (dla mnie w sam raz). Bardzo dobre były również roladki cięte z polędwiczek, szpinakiem nadziane z sosem serowym. Z pewnością, jeszcze tam wrócimy. Warto zrobić wcześniej rezerwację, bo sporo miejsc jest zarezerwowanych - nam się udało.
Artur Maciej
Artur Maciej2 lata temu
Chata Polaka to restauracja składająca się z dwóch sal: mniejszej, w klimacie góralskim oraz dużej, z otwartą przestrzenią, która pewnie wykorzystywana jest do organizowania wesel i dużych imprez okolicznościowych.
Menu jest bardzo bogate, można tam znaleźć sporo ciekawych pozycji, szczególnie z kuchni polskiej, opartych o wszystkie podstawowe typy mięs 🐟🐇🐓🦆🐖🐂🦌🐗 - od ryb, po dziczyznę. W wielu daniach można też znaleźć borowiki.
Bardzo szeroki wybór przystawek, ja wybrałem BOROWIKI zapiekane w żółtym serze, które de facto okazały się borowikami w sosie śmietanowo-serowym, podanymi w formie zupy 🫕 Przepyszna, dobrze doprawiona kompozycja z dużą ilością grzybów. Gorąco polecam!
Na obiad wziąłem SARNIĄ rozetę na musie borowikowym. Mięso oprószone było suszonym rozmarynem. Danie smaczne, ale raczej w kategorii OK/bez szału.
Próbowałem także TAGIATELLE z sosem borowikowym, który najprawdopodobniej stanowi bazę do zamówionej przystawki, tylko bez sera.

⚠️ Niestety w obu daniach, opartych na borowikach, można było natknąć się na dodatkową „przyprawę”, którą stanowił chrzęszczący w zębach piasek (!!!) niedokładnie umytych grzybów, co dość mocno zepsuło ogólny (pozytywne) odbiór dotyczący tych potraw.
Wrażenie trochę popsuły także kufle do piwa EB, w których podano kompot i colę 😳…wiem, tu już się czepiam.

Kelnerki dość neutralne, tzn. poprawnie wykonują minimum swoich obowiązków: przyjęcie zamówienia, podanie dań, rachunek. Przydałoby się trochę więcej otwarcia, uśmiechu, może zapytania jak smakuje (mógłbym komuś powiedzieć o piachu w daniach 😉).

W restauracji można też kupić słoiczek swojskiego smalcu lub pasztetu (cena 16 zł - przyzwoita),

🦮 Mega pozytywne jest to, że pozwalają wejść z psem. Ogromny plus za to!
Sandra Żołnierczyk
Sandra Żołnierczyk2 lata temu
Urokliwe miejsce, ma swój niepowtarzalny klimat. Mimo zorganizowanej imprezy czas oczekiwania na posiłek nie był długi. Jedzenie bardzo dobre a porcje duże. Podczas ostatniej wizyty zamówiłam sałatkę z grillowaną polędwiczką i camembertem. Z czystym sumieniem mogę ją polecić. Osoby, które mi towarzyszyły również były zadowolone. Jedna gwiazdka mniej za pływające robaczki w oliwie, która stała na stole. Nie mamy pewności czy gdzieś jeszcze coś się nie znalazło.
Magdalena Stachewicz
Magdalena Stachewicz2 lata temu
Jeżeli miałabym wybór między żywieniem się paznokciami u stóp zoola z centralnego dworca w stolicy kraju nad Wisłą i podaną Chacie Polskiej roladą . Wolała bym jego zrogowaciałe i zatęchłe szpony lub śmierć z głodu i wycieńczenia. Niestety nikt nie zaoferował mi tak humanitarnej alternatywy🤦‍♀️Śląsk znany jest z rolady z kluskami śląskim i modra kapustą 💪 wybór był oczywisty a rozczarowanie jeszcze większe 😭 danie uratowały przepyszne kluski ❤️ a smutek ukoiłam deserem 😉 miła obsługa, jednak przydługi czas oczekiwania na zamówienie nie zachęca mnie do powrotu 😬
Darek Bilski
Darek Bilski2 lata temu
Znakomita kuchnia. Smacznie i syto. Ceny normalne, nie tanio ale też nie drogo. Bardzo duży ruch wię na miejsce bez rezerwacji trzeba poczekać. Polecam!
R R
R R2 lata temu
2600 opinii i średnia 4,5 to wysoka ocena lecz jak dla naszej ekipy to za dobrze to nie wyglądało. Na wejściu tylko dzień dobry i to wszystko. Nikt nie podszedł, nie zapytał czy mamy rezerwację, nie wskazał gdzie możemy usiąść więc staliśmy jak kołki i w końcu sami musieliśmy zapytać czy można gdzieś spocząć. Napoje podane sprawnie jak i przyjęcie zamówienia. Rewelacyjne a zarazem przepyszne borowiki zapiekane z serem, bardzo dobry żurek. Carpaccio utopione w oliwie. Rolada wołowa dobra jak i polędwiczki z plackiem który niestety smakował jak ugotowany. Rolada wieprzowa sucha bo była ze schabu. Kluski ewidentnie odgrzane jak i ziemniaki które ugotowane zostały rano a wrzucone później tylko na gorącą wodę. Ogólnie bardzo średnio jak dla nas.
Daria Domaradzka-Guzik
Daria Domaradzka-Guzik2 lata temu
Ciekawe miejsce. Czysto. Bardzo ładnie. Klimatycznie. Panie mało zainteresowane wchodzącymi gośćmi. Trochę szkoda, bo można by od razu zaprosić, wskazać miejsce, wykazać zainteresowanie. Zamówione zupy cebulowa pyszna z ciekawie podanymi grzankami i serem. Smaczna. Czosnkowa również z grzankami i serem niestety ciepła a nie gorąca. Pięknie podane żółtko do wlania do zupy, nie miało szansy się ściąć choć trochę. Zamówiony camembert z żurawiną pyszny choć również mało ciepły. Wyglądało to jakby ktoś przeczekał zamówienie wydane z kuchni i jedzenie ostygło. Pewnie wrócę chętnie sprawdzic za jakiś czas bo lubię takie miejsca.
Maurycy Migda
Maurycy Migda2 lata temu
Pierwszy raz w tym miejscu- głównie z polecenia i na podstawie opinii w internecie. W naszym przypadku wszystko odbyło się tak jak należy. Serwowane dania bardzo pyszne- chodź ilości w całe nie są takie ogromne :) na miejscu duży parking co jest plusem. Można płacić karta i doliczać napiwki do rachunku. W weekendy konieczna jest rezerwacja - w innym przypadku oczekiwanie w kolejce na zewnątrz i oczekiwanie na zwolnienie się miejsca.

Ps. Pierogi z mięsem rewelacyjne.
Koryta trochę przereklamowane - w sumie po jednym kawałku z każdego rodzaju mięsa wypełnione frytkami itp.
Generalnie polecam.
Pyszna kawa:)
Zalecane lokalizacje