Restauracja Złote Jajo
Róg Bema i Mickiewicza, Generała Józefa Bema 16, 82-300 Elbląg, Polska
4.3
8 komentarze
5C59+HH Elbląg, Polska
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
poniedziałek: Zamknięty
Wtorek: 12–21
Środa: 12–21
Czwartek: 12–21
Piątek: 12–21
Sobota: 12–21
Niedziela: 12–21
Wtorek: 12–21
Środa: 12–21
Czwartek: 12–21
Piątek: 12–21
Sobota: 12–21
Niedziela: 12–21
Karta jest bardzo estetyczna i czytelna, a samo menu bardzo krótkie. W menu oczywiście sporo nawiązań do nazwy lokalu, czyli dania z drobiu pod różną postacią. Po kilku minutach podeszła do mnie ponownie ta sama, uśmiechnięta kobieta. Na pytanie co poleca, bez zastanowienia odpowiedziała, że na lunch zdecydowanie zupę grzybową i carpaccio z polskiej polędwicy wołowej. W oczekiwaniu na realizację zamówienia ucinamy sobie krótką pogawędkę. Jak się okazało, obsługiwała mnie pani Marta, właścicielka lokalu. Korzystając z okazji podpytuję trochę o kulisy programu, Magdę Gessler, sytuację gastronomii po pandemii oraz elbląską gastronomię. Pani Marta chętnie opowiadała m.in. o kulisach programu. W trakcie rozmowy okazało się, że jest bardzo otwartą, pozytywną i pełną ciepła osobą. Prawdziwą gospodynią, która potrafi zadbać o swoich gości.
Po około 10 minutach na stole pojawiła się zupa grzybowa. Krem o aksamitnie gęstej konsystencji miał naturalny, obłędnie grzybowy smak i aromat. Pani Marta zdradziła w rozmowie, że tak fenomenalny smak uzyskała dzięki wymieszaniu w odpowiedniej proporcji borowików, podgrzybków i brunatnej pieczarki. Nie ukrywała w rozmowie dumy i radości z tego, że Magda Gessler pochwaliła w programie to właśnie danie. Zupa została podana z bardzo smaczną grzanką z ciemnego pieczywa.
Po kolejnej chwili na stole pojawiło się carpaccio z polskiej polędwicy wołowej. Lekko schłodzone plasterki wołowiny zostały podane z płatkami doskonałej jakości parmezanu, rucolą, pietruszkowym pesto, kaparami oraz fenomenalnym miodowym vinegretem. Całość tworzyła bardzo wyważoną i dopracowaną kompozycję smakową. Jedyne, czego mi zabrakło, to pieczywa do carpaccio.
Wizyta była bardzo udana. Dania były bardzo smaczne i dopracowane. Towarzystwo Pani Marty w czasie posiłku i miła rozmowa dały potężną dawkę pozytywnej energii na resztę dnia. Tak więc z czystym sumieniem i prawdziwą radością polecam elbląskie "Złote Jajo" każdemu.
Koszt posiłku: 68 zł
Oprócz wybitnego jedzenia to miejsce wyróżnia ogromna gościnność. Przemiła właścicielka, pani Marta, z prawdziwym ogniem w oczach opowiada o podawanych daniach. Coś niespotykanego!
Warto się wybrać do Elbląga specjalnie żeby tutaj zjeść. Będziemy wracać. Dziękujemy!
Pozdrawiam, Zwykły Fryzjer.
Bardzo miła właścicielka, jedzenie bardzo dobre mogę polecić ten lokal, naprawdę warto.
P. S.
Carpaccio to "wisienka na torcie"