/Warmian-Masurian Voivodeship/Restauracja

Restauracja Złote Jajo

Róg Bema i Mickiewicza, Generała Józefa Bema 16, 82-300 Elbląg, Polska

Restauracja Złote Jajo
Restauracja
4.3
8 komentarze
Wskazówki dotyczące kierunku
5C59+HH Elbląg, Polska
+48 55 233 33 33
restauracjazlotejajo.pl
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
Share
poniedziałek: Zamknięty
Wtorek: 12–21
Środa: 12–21
Czwartek: 12–21
Piątek: 12–21
Sobota: 12–21
Niedziela: 12–21
Napisz recenzję
Smakosze info (smakosze.info)
Smakosze info (smakosze.info)2 lata temu
Restauracja "Złote Jajo" w Elblągu, to dawny lokal "Złota Kura", który w 2019 roku przeszedł metamorfozę w ramach programu "Kuchenne Rewolucje". Pora lunchowa, środek tygodnia, za oknem ciepła, wrześniowa pogoda. W lokalu zajętych kilka stolików. Po wejściu do lokalu i zajęciu miejsca przy stoliku zostałem przywitany z uśmiechem przez obsługę lokalu. Po otrzymaniu karty dostałem chwilę na zapoznanie się z menu. Podczas przeglądania menu mogłem też spokojnie rozejrzeć się po lokalu. Wnętrze jest bardzo ciepłe i przytulne, trochę w starym stylu, dzięki ceglanym i drewnianym elementom wykończenia. W tle grała dyskretnie nastrojowa muzyka.

Karta jest bardzo estetyczna i czytelna, a samo menu bardzo krótkie. W menu oczywiście sporo nawiązań do nazwy lokalu, czyli dania z drobiu pod różną postacią. Po kilku minutach podeszła do mnie ponownie ta sama, uśmiechnięta kobieta. Na pytanie co poleca, bez zastanowienia odpowiedziała, że na lunch zdecydowanie zupę grzybową i carpaccio z polskiej polędwicy wołowej. W oczekiwaniu na realizację zamówienia ucinamy sobie krótką pogawędkę. Jak się okazało, obsługiwała mnie pani Marta, właścicielka lokalu. Korzystając z okazji podpytuję trochę o kulisy programu, Magdę Gessler, sytuację gastronomii po pandemii oraz elbląską gastronomię. Pani Marta chętnie opowiadała m.in. o kulisach programu. W trakcie rozmowy okazało się, że jest bardzo otwartą, pozytywną i pełną ciepła osobą. Prawdziwą gospodynią, która potrafi zadbać o swoich gości.

Po około 10 minutach na stole pojawiła się zupa grzybowa. Krem o aksamitnie gęstej konsystencji miał naturalny, obłędnie grzybowy smak i aromat. Pani Marta zdradziła w rozmowie, że tak fenomenalny smak uzyskała dzięki wymieszaniu w odpowiedniej proporcji borowików, podgrzybków i brunatnej pieczarki. Nie ukrywała w rozmowie dumy i radości z tego, że Magda Gessler pochwaliła w programie to właśnie danie. Zupa została podana z bardzo smaczną grzanką z ciemnego pieczywa.

Po kolejnej chwili na stole pojawiło się carpaccio z polskiej polędwicy wołowej. Lekko schłodzone plasterki wołowiny zostały podane z płatkami doskonałej jakości parmezanu, rucolą, pietruszkowym pesto, kaparami oraz fenomenalnym miodowym vinegretem. Całość tworzyła bardzo wyważoną i dopracowaną kompozycję smakową. Jedyne, czego mi zabrakło, to pieczywa do carpaccio.

Wizyta była bardzo udana. Dania były bardzo smaczne i dopracowane. Towarzystwo Pani Marty w czasie posiłku i miła rozmowa dały potężną dawkę pozytywnej energii na resztę dnia. Tak więc z czystym sumieniem i prawdziwą radością polecam elbląskie "Złote Jajo" każdemu.

Koszt posiłku: 68 zł
Łukasz K
Łukasz K2 lata temu
Mocna czwórka z kierunkiem na piątkę. Bardzo dobre jedzenie, a to w restauracji jest najważniejsze. Lokal zadbany i czysty, od razu po wejściu zostaliśmy skierowani do stolika, podano nam menu i dostaliśmy chwilę na zamówienie. Częściowo obsługiwała nas Pani właścicielka, która jest miłą, ciepłą i zaangażowaną osobą. Chwilę porozmawialiśmy o rewolucjach, elbląskim gastro i produktach. Przechodzimy do jedzenia... Rosół z domowymi kluskami jest mega! Ciemny, mętny, bardzo aromatyczny wywar, dużo marchewki, dużo klusek. Carpaccio bardzo bardzo dobre, chyba mogę zaryzykować, że to było najlepsze carpaccio jakie jedliśmy. Wołowina pierwsza klasa, dodatki w punkt, sos mistrzostwo świata. No i teraz coś o ptakach. Zamówiliśmy deskę z kaczką i kurczakiem. Kaczka poprawna, ale przyznajemy bez bicia, że jedliśmy lepsze, Kurczak za to chyba jeden z lepszych jakie pamiętamy, przyprawiony, soczysty i bardzo smaczny. Dodatki do deski świetne, dobrze skomponowane i świeże. Jedyne co mnie dziwi to spokój w tej restauracji, dużo pustych stolików w niedzielę wygląda trochę smutno. Jedzenie jest pierwszą klasa, załoga jest uprzejma, miła i naprawdę stoi frontem do gościa. Szczerze i serdecznie polecamy to miejsce na dobry obiad.
Sabina Rozsadna
Sabina Rozsadna2 lata temu
Polecam wszystkim lubiącym dobrze zjeść . Jedzenie przygotowane z pasją i smakiem . Kaczka magiczna . Wg mojego męża najlepsza jaką jadł . Jedyna w Polsce pieczona na rożnie 🥰 Katering świąteczny przepyszny . Tradycyjne smaki
Mateusz Stencel
Mateusz Stencel2 lata temu
Wyjątkowe miejsce! Tak dobrego rosołu nie znajdziecie nigdzie indziej! Carpaccio, kurczak, kaczka, desery... każde z dań przepyszne.

Oprócz wybitnego jedzenia to miejsce wyróżnia ogromna gościnność. Przemiła właścicielka, pani Marta, z prawdziwym ogniem w oczach opowiada o podawanych daniach. Coś niespotykanego!

Warto się wybrać do Elbląga specjalnie żeby tutaj zjeść. Będziemy wracać. Dziękujemy!
Koko90
Koko902 lata temu
Ludzie koniecznie spróbujcie!!! Nie dajcie zwieść się lokalizacji, mimo tego, że restauracja nie jest na starówce czy w ścisłym centrum warto wybrać się tam specjalnie ! Kluski w rosole - zaskoczenie niby proste danie, ale zaskakuje bukietem smaku! Kura na ostro z kiełbasą w d... rozpływa się w ustach. Kolejna wizyta carpaccio Hit!!!! Kaczka z różna Hit nad Hity!!! Kolejna wizyta w Elblągu rozpocznie się w złotym jaju. Serdeczne podziękowania dla Właścicielki Pani Marty za miłe biesiadowanie!
Pozdrawiam, Zwykły Fryzjer.
Potryk Pot
Potryk Pot2 lata temu
Przyjechaliśmy cała rodziną specjalnie z Gdyni i się nie zawiedliśmy.
Bardzo miła właścicielka, jedzenie bardzo dobre mogę polecić ten lokal, naprawdę warto.
P. S.
Carpaccio to "wisienka na torcie"
Magdalena M
Magdalena M2 lata temu
Gorąco każdemu POLECAM to zaczarowane miejsce❣❣❣. Restauracja Złote Jajo jest jedyną w swoim rodzaju🥰. Pani Marta Makowska poleciła nam dzisiaj gęsine 😍poprostu obłęd dla podniebienia , natomiast deser polecił nam Pan Sebastian Makowski szarlotkę na kruchym cieście podana na ciepło z gałka lodów. Deser był wisienką na torcie🍒można oszaleć🥰🙉Jedzenie jest wyśmienite🥰, i niepowtarzalne i to sobie cenimy. Niby nic takiego kurczak z kiełbasą w d..., czy kaczka , czy gęś,czy zimne nóżki ,ale ... jest to ale bo nigdzie takiego kurczaka czy kaczki nie zjecie❣❣❣polecam polecam polecam. Całe szczęście że tak daleko mieszkam 😊😉. Złote jajo tak trzymać👍💪💪💪🥰. Gratuluje🌟
Edyta Śpiewak
Edyta Śpiewak2 lata temu
Zostaliśmy miło ugoszczeni, przez sympatyczną Panią właścicielkę, która doradziła w wyborze dań. Rosół pyszny, kluski z parmezanem dla mnie nowy smak -polecam wszystkim. Kaczka i kura soczyste, bardzo smaczne. Wszystko apetycznie udekorowane. Z pewnością wrócimy🤗
Zalecane lokalizacje