Andrzej Buda - Sklep spożywczo-przemysłowy
Skrzynice Pierwsze 112, 23-114 Skrzynice Pierwsze, Polska
4.4
8 komentarze
4JGG+WH Skrzynice Pierwsze, Polska
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
poniedziałek: 5–21
Wtorek: 5–21
Środa: 5–21
Czwartek: 5–21
Piątek: 5–21
Sobota: 5–21
Niedziela: 5–15
Wtorek: 5–21
Środa: 5–21
Czwartek: 5–21
Piątek: 5–21
Sobota: 5–21
Niedziela: 5–15
jw
Mrożenie grzybów to najlepszy sposób, by przechować je na zimę. Grzyby mrozi się bardzo łatwo, lecz trzeba pamiętać o kilku zasadach. Jakie grzyby nadają się do zamrożenia? Jak je przygotować do mrożenia? Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo mrozić grzyby.
Warto rozważyć zamrożenie grzybów, jeśli po wyprawie do lasu zostało nam mnóstwo wartościowych okazów, których nie chcemy zjeść od razu ani suszyć. Zanim jednak to zrobimy, koniecznie zapoznajmy się z zasadami mrożenia grzybów. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie gatunki nadają się do zamrożenia.
Które grzyby można mrozić?
Na początek należy dokładnie wyselekcjonować grzyby, które przeznaczymy do zamrożenia. Przede wszystkim nadają się do tego celu grzyby o zwartym miąższu, takie jak podgrzybki, kozaki, prawdziwki maślaki, kurki, rydze, kanie. Trzeba jednak wiedzieć, w jaki sposób je mrozić, by nie spowodować zmiany smaku.
Mrożenie grzybów krok po kroku - wskazówki
Grzyby przed zamrożeniem należy przebrać i dokładnie oczyścić za pomocą nożyka z ostrym zakończeniem lub wilgotną szmatką i odłożyć do przeschnięcia. Większe grzyby kroimy na kawałki, mniejsze możemy zamrozić w całości. Warto porcjować grzyby tak, by w jednym pojemniku znalazła się jedna porcja do jednorazowego zjedzenia. Grzybów rozmrożonych nie powinno się ponownie zamrażać.
Kozaki, podgrzybki, maślaki czy prawdziwki wkładamy do plastikowych pojemników z zamknięciem i umieszczamy w zamrażarce. Takie grzyby jak kurki czy rydze należy przed zamrożeniem przegotować przez 5-10 minut, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Po ostudzeniu i dokładnym osuszeniu wkładamy je w zamykane pojemniki lub woreczki z zamknięciem i zamrażamy. Można też mrozić grzyby, które zostały wcześniej ugotowane lub przesmażone.
Po wyjęciu grzybów z zamrażarki nie należy ich całkowicie rozmrażać w miseczce, ponieważ tracą smak i zwartą konsystencję. Lepiej wrzucić półrozmrożone na patelnię lub do ciepłej wody - pod wpływem temperatury same odtają.
ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak prawidłowo mrozić grzyby!
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może