Piekarnia Mojego Taty
Beera Meiselsa 6, 31-058 Kraków, Polska
4.6
8 komentarze
3W2R+6M Kraków, Polska
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
poniedziałek: 6–2
Wtorek: 6–2
Środa: 6–2
Czwartek: 6–2
Piątek: 6–2
Sobota: 6–2
Niedziela: 12–2
Wtorek: 6–2
Środa: 6–2
Czwartek: 6–2
Piątek: 6–2
Sobota: 6–2
Niedziela: 12–2
2. Na drugim miejscu stawiam chleb razowy żytni z ziarnami żyta. Jest robiony na zakwasie, bez drożdży. Trzeba wprawdzie uważać na ziarna podczas gryzienia, ale cała reszta rekompensuje tę niedogodność. Skórka jest mocno wypieczona, z nieregularnymi pęknięciami. Aromat dzięki temu rozwija się w smakowite wariacje. Podczas krojenia i jedzenia skórka cudownie chrupie. Chleb kupiłam jeszcze ciepły i oceniam taki świeżutki. Ten chlebek nie jest tak zwarty i mięsisty jak polecany przeze mnie chleb wiejski z ziemniakami, ale mieści się w średniej półce. Środek jest bardziej wilgotny i słabiej trzyma się siebie. Cena 9,90 zł za bochenek 668 g.
3. Chleb żytni na kwasie bez drożdży to przeciętniak tego zestawienia. Jest bardziej zwarty i mięsisty niż chleb razowy żytni z ziarnami, ale gorzej się kroi. Kromka rozpadła się w miejscach pęknięć. Praktycznie nie pachnie, więc jeśli ktoś lubi zapach chleba, to zdecydowanym faworytem pod tym względem jest chleb razowy żytni z ziarnami żyta. To chleb jaśniejszy o lekko szarawej barwie, ze skórką chrupiącą, ale niezbyt smaczną. Jest gorzkawa, w miejscach większego wypieczenia bardzo niesmaczna. Generalnie smakowo ten chleb najgorzej wypada w tym rankingu. Jest ciężki, więc niewielki kawałek ważył 1,040, co oznacza cenę 17,68 zł. Zdecydowanie nie jest tyle wart. Z pewnością już go więcej nie kupię.
Polecam też bułeczki z czarnuszką. Czasami są tu kolejki, ale warto odstać swoje. Panie ekspedientki zawsze wesołe, pomocne. Można kupować chleb na połówki, ćwiartki. Najlepszej jakości pieczywo. Można płacić kartą.