/Pomeranian Voivodeship/Restauracja

GRYFON

Bałtycka 26, 84-140 Jastarnia, Polska

GRYFON
Restauracja
4.5
8 komentarze
Wskazówki dotyczące kierunku
PM3C+43 Jastarnia, Polska
+48 664 252 525
restauracja-gryfon.pl
Zgłoszenie lokalizacji
Reclaim this location
Share
poniedziałek: 13–21
Wtorek: 13–21
Środa: 13–21
Czwartek: 13–21
Piątek: 13–21
Sobota: 13–21
Niedziela: 13–21
Napisz recenzję
Dominika Andruszkiewicz
Dominika Andruszkiewicz2 lata temu
Gryfona odwiedzam co roku gdy przejeżdzam do Jastarni. Teraz był to czwarty raz, a drugi w formule wieczorka degustacyjnego. To, że wracam tam co roku i namawiam na Gryfona znajomych, którzy przyjeżdzają do Jas, i są totalnie zachwyceni tym czego tam doświadczyli, świadczy doskonale o tym, jak wysoki poziom kulinarny jest reprezentowany w tej restauracji. Oczywiście myślę, że taka formuła/kuchnia nie jest dla każdego, natomiast ja jestem bardzo otwarta na nowe smaki, często nieoczywiste połączenia, albo inne przygotowanie czegoś nam na pozór znanego. Nie lubię nudy w kuchni i wszystkiego na jedno kopyto - obsmażonego w mące/bułce tartej, na starym oleju, osolonego i posypanego wegetą. I tego (na szczęście) w kuchni Gryfona nie doświadczyłam ani razu! I wrócę tam jeszcze nie raz!
L T
L T2 lata temu
Podeszliśmy do Gryfona z przymrużeniem oka, bo bywamy w Jastarni i znamy już lokal. Kolacja degustacyjna to coś dla nas nowego chociaż podobno to już trzeci sezon. Na wstępie krytyka: Obsługa mogła by być lepsza, bo Piotr … Chef … po prostu nie wyrabia z przygotowaniem dań, podawaniem i zabawianiem opowieściami. Dania … szok … czasami trzeba zapomnieć co się je żeby rozsmakować się w czymś zupełnie nowym, innym, niesamowitym. Wątróbka z dorsza …. Mniam… Lody śledziowe … Wow … Halibut z pomarańczą … lekki i pyszny. Do tego wino … jestem pewny że nie własnej roboty (cicho) ale smaczne i lekkie. Super.
Atmosfera domowa, kuchnia ciekawa.
Bardzo polecam !
Agnieszka Matyjaszczyk
Agnieszka Matyjaszczyk2 lata temu
Witam . W Jastarni byłam w sierpniu i nie byłam bezpośrednio na kolacji w restauracji za to zjedliśmy z mężem cudowne kolbosy które u nich zakupiliśmy. Nigdy nie jedliśmy tak cudownych kielbasek. Gratulacje dla szefa kuchni który je robił. Niezapomniany smak. A tak między nami smalczyk który pozostał na pewno jeszcze wykorzystany. Pozdrawiam
Agnieszka Ćwirko
Agnieszka Ćwirko2 lata temu
Tak tak tak!
Nie znałam tego miejsca, do odwidzin skłoniła mnie niepozorna karta - pierogi ze świeżych jagód, ciekawa odmiana to najtańszy dorsz w Jastarni i innych takich. Jeśli chodzi o potrawy, smakowało mi wszystko co zamowilismy: śledź korzenny, pikantna zupa rybna i oczywiście pierogi z jagodami. Pierogi zdały egzamin w 100%, dobre ciasto, które ma smak i jagody z cukrem- tylko i aż jagody z cukrem, nic więcej a efekt rewelacyjny.
Miejsce klimatyczne, odbiegające wystrojem od typowej jadłodajni nad morzem. Miłgo na obiad we dwoje, miło na randkę, miło na obiad z dziećmi. Ceny adekwatne do jakości potraw i wystroju. Porcje takie, żeby zjeść i przystawkę i coś konkretnego. Minusy maleńkie były, ale nie będę się rozpisywać bo i tak naprawdę warto odwiedzić to miejsce.
. crogool
. crogool2 lata temu
jestem sceptycznie nastawiony do wszelkich "Kuchennych Rewolucji". Po tej uwadze, krótko i do rzeczy - nie wiem co restauracja serwowała wcześniej - teraz jest bardzo dobrze a biorąc pod uwagę ceny rewelacyjnie.
Na przystawkę poszedł jeden z śledzi, nazwy marynaty nie pamietam - ryba była wspaniała - niezbyt tłusta, soczysta, delikatna a przy tym aromatem pełna. Szprotki- gdyby nie ostki których boje się panicznie (i już,i tyle) byłbym zadowolony. Żona narzekała na pikantne nuty w sosie.
Następnie podano dorsza i choć niesiony falą entuzjazmu mogę przesadzać - na moim talerzu zagościł najlepszy przedstawiciel gatunku jakiego kosztowałem od lat. Jakby tego było mało, ryba o uwagę walczyła z bukietem warzyw. To co zazwyczaj traktuje się po macoszemu, jako niechciane ale obowiązkowe polskim gustom hołdowanie - trójpodział talerza - mięso, ziemniaki, surówka - tu było genialną wariacją. Idealnie ugotowane - bo czuć delikatne muśnięcie gorąca a przy tym świeżo chrupkie, delikatnie tłuszczykiem skropione. Nie dziwota, że frytki, choć pyszne i z ziemniaka krojone, skromnie podawane są w oddzielnym kubełku - w bezpośrednim starciu z dorszem i świtą warzyw są ubogim bratem.
Piliśmy domową lemoniadę, dobrą, kwaskowatą i orzeźwiającą. Dzieci spałaszowałyby zupę pomidorową - i warto pociechę poczęstować taką jako odtrutkę na hektolitry wrzątku z pastą pomidorową, torturą jaką poddaje się dzieci jak bałtyckie wybrzeże szerokie. Głowa do góry rodzice, wszyscy cierpimy.
A skoro o dzieciach mowa, jest i kącik dla nich. Rzadkość w nadmorskiej mieścinie.
Gorąco polecam.

Uprzedzam też: czeka się dość długo, choć kelnerem był bardzo grzeczny chłopak. Wyłącznie gotówka, plastiku nie akceptują.
Jakub D
Jakub D2 lata temu
Bardzo smaczny dorsz panierowany! Ogólnie pozytywne doświadczenie. Ceny dość wysokie, ale to nie jest bar z papierowym tackami. Poza tym czysto, przytulnie, miła obsługa.
Jednak, wg. mnie, do poprawy jest menu. Nawet nie chodzi o małą liczbę dań głównych, co o estetykę. Menu spięte plastikową klamerką oraz czymś poplamione, nie licuje ze standardem restauracji.
Kelnerka powinna zwracać uwagę by nie nalewać wina po naklejce akcyzowej!
Mateusz
Mateusz2 lata temu
Miejsce z ciekawą lokalizacja nadzwyczaj miłą obsługą przepysznym jedzeniem tradycyjnym dla tego regionu. Serdecznie polecam dla wszystkich przejezdnych oraz stałych bywalców. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony :).
Teresa LS
Teresa LS2 lata temu
Po pierwsze - pełnia sezonu, a lokal zamknięty, można jedynie rezerwować imprezy. Po drugie - przed lokalem, na stole, bez żadnej lady chłodniczej, czy lodówki, prowadzona jest sprzedaż własnych wyrobów rybnych w słoikach, a słońce na nie radośnie przyświeca. Mogę śmiało podejrzewać, że te niesprzedane dziś wystawia się na stól następnego dnia... Towar podaje 12 letnia dziewczynka. Legendarny lokal? Raczej wielka pomyłka i co najwyżej przebrzmiała sława. Omijajcie szerokim łukiem, w Jastarni jest wiele miejsc, gdzie można dobrze zjeść.
Zalecane lokalizacje